Peder Lykke Skolen

VELKOMMEN I MADHUSET

Vi har de seneste år arbejdet på at skabe et rum,hvor elever og lærer sammen kan nyde et dagligt måltid. Altså et samlingspunkt i hverdagen på skolen, hvor eleverne lærer at spise sammen i respekt for hinanden.
Rammen om alt dette er vores nye madhus. Her har vi, foruden spisesal og madhusets køkken, også madkundskab, fysiklokaler, tagterrasse og på sigt orangeri.

Madhuset er for alle skolens børn.Uanset om de selv medbringer mad eller vælger, at tage del i skolens madordning. Madhuset er også et læringsrum, hvor alle elever fra 4. til 7. årgang, hvert år har en uge i køkkenet. Her undervises de i madlavning, ernæring, sensorik og værtskab. Men ligeså vigtigt stifter de bekendtskab med et læringsrum, der også er et arbejdsrum. Altså læring i andre rammer, hvor elevernes vante roller lades tilbage i klasselokalet. Hermed får de lov til at blomstrer uden nogen forhåndsindtagen fra voksne.


MADHUSETS SPISEORDNING

Måltidet handler selvfølgelig om velsmag og mætte maver. Velovervejet nærings sammensætning, variation og gode økologiske råvarer giver energi til skoledagen. Men maden handler ligeså meget om dannelse; Madmodmodet til at smage noget fremmed. Ernæringsforståelse hvorfor er noget godt for dig, hvorfor er noget skidt? Råvarekendskab er der hoved og hale i alt denne snak om økologi og bæredygtighed hvad er hvad og hvordan ser det ud? Sensorikat udvikle børnenessmagssans og give demnye præferencer.

Vi laver mad fra hele verdenenog med respekt for elevernes religiøse præferencer og eventuelle allergier. Dog ønsker vi lægeerklæring ved allergier (så vi kan forstå omfanget af allergien). Der vil være en ugentlig struktur som følger;

Ugedag Emne Eksempler på retter

Mandag: Suppe, grød eller fiberrige salater Perlebyg risotto, linsesalat, gazpacho,
tomyam suppe eller nordafrikansk græskarsuppe

Tirsdag: "Også med kød på" Tabouleh med konfitteret kylling. Grønt med kød, ikke
kød med grønt Braiseret spidskål, blommer og lam

Onsdag: Tema dag (afstemning eller tema) F.eks. en middelalderret e.l. Mad fra Konstantinopel,
krydderiernes mekka

Torsdag: Fiske dag Gratineret torsk med kål rosetter og groft
brød(bæredygtig fisk fra Skagen Food) Cambodianske
fiskekager med nudelsalat

Fredag: Madspild dag alt godt fra boksen Soya marineret aubergine i egg -fried rice.
Rugbrød Build your own smørrebrød.

På turdage vil der blive klargjort madpakker som lærerne medbringer


Ved spørgsmål om allergener kontakt venligst skolen personale